Żywienie dzieci w chorobie infekcyjnej

Pogorszenie stanu odżywienia jest częstym skutkiem przebytej choroby, szczególnie w przypadku dzieci. Przyczyny utraty masy ciała są oczywiste: osłabienie, złe samopoczucie czy brak apetytu oraz trudności w połykaniu/pobieraniu pokarmów to czynniki decydujące o ograniczonym spożyciu żywności.

Szczególnej uwagi wymagają dzieci przewlekle niedożywione, z wywiadem nawracających chorób infekcyjnych.

Dodatkowo, często towarzyszące chorobie wymioty i/lub biegunka wpływają na zaburzenia wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, utratę zapasów energii i składników odżywczych oraz większe ryzyko odwodnienia. Zwykle jednak, po ustąpieniu dolegliwości obserwuje się wyraźną poprawę apetytu i stosunkowo szybki powrót do diety i parametrów stanu odżywienia sprzed choroby. Dlatego postępowanie żywieniowe w trakcie infekcji ogranicza się zwykle do zapewnienia wystarczającej podaży płynów, podawania częstszych i mniejszych objętościowo posiłków oraz wychodzeniu na przeciw możliwościom chorego (odstąpieniu od prób karmienia na siłę, przygotowywaniu potraw wartościowych ale o smaku i konsystencji preferowanej przez dziecko). Okres zwiększonego apetytu bezpośrednio po zakończeniu choroby warto wykorzystać na podawanie pełnowartościowych pokarmów o dodatkowo zwiększonej kaloryczności, umożliwiając w ten sposób szybszy powrót do pełni zdrowia i wyjściowego stanu odżywienia.

Szczególnej uwagi wymagają natomiast dzieci przewlekle niedożywione, z wywiadem nawracających chorób infekcyjnych – pogorszenie stanu odżywienia wynikające z dolegliwości i zaburzeń towarzyszących chorobie decyduje o osłabieniu odporności i zwiększeniu ryzyka rozwoju kolejnej infekcji. W takich sytuacjach należy możliwie szybko przerwać mechanizm „błędnego koła” – celem jest doprowadzenie do szybkiej poprawy stanu odżywienia i funkcjonowania układu immunologicznego. Dziecko niedożywione z problemem przewlekłych, nawracających chorób infekcyjnych może w związku z tym wymagać bardziej intensywnej terapii żywieniowej (okresowego żywienia enteralnego/parenteralnego), a następnie przejściowego wprowadzenia modyfikacji w diecie podawanej drogą doustną (głównie dodatkowego zwiększenia jej kaloryczności), które pozwolą utrzymać na stałe uzyskane efekty terapeutyczne.

Źródło:

1. Feeding Infants and Young Children During and After Illness. Academy for Educational Development 1825 Connecticut Avenue, NW, Washington, DC 20009. www.linkagesproject.org

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.